Вгору
ПРОЄКТ COVID-19 БІЗНЕС-КЛІНІКИ

Упаковку, що контактує з продуктами харчування, в Україні приведуть до європейських норм

4 січня 2021 р. Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами.
 
Зазначено, що розроблення проєкту Закону України «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» обумовлено необхідністю зниження ризиків негативного впливу на здоров’я споживачів внаслідок використання матеріалів і предметів, що безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами.
 
На сьогоднішній день в Україні питання матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами частково врегульоване Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Проте, Закон містить лише одну статтю, яка стосується державної реєстрації матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, і не враховує значної кількості вимог, що містить Європейське законодавство із зазначеного питання.
 
Тому метою розроблення проєкту Закону є:
  • мінімізація ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів;
  • приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу заходів, які застосовуються до матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • з метою реалізації статті 64 Угоди про асоціацію.
 
Законопроєктом передбачено, що виробництво матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, в тому числі активних матеріалів і предметів та інтелектуальних матеріалів і предметів, повинно здійснюватися відповідно до вимог належної виробничої практики (GMP).
 
Зокрема, речовини, які входять до складу матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, за звичайних і передбачуваних умов використання таких матеріалів і предметів не повинні потрапляли в харчові продукти в кількості, яка може:
  • бути небезпечною для здоров’я людини;
  • призвести до неприйнятних змін у складі харчового продукту;
  • призвести до погіршення органолептичних властивостей харчового продукту.
 
Слід зазначити, що оператор ринку, який здійснює виробництво, переробку та/або обіг матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, зобов’язаний:
  • розробити та вести документацію або в паперовій, або в електронній, або у змішаній формі стосовно специфікацій, виробничих формул та методів переробки, що мають відношення до відповідності (дотримання встановлених законодавством вимог) та безпечності готових матеріалів або предметів;
  • розробити та вести документацію або в паперовій, або електронній або у змішаній формі, в якій фіксуються відомості про виконання виробничих процесів, що мають відношення до забезпечення відповідності (дотримання встановлених законодавством вимог) та безпечності готових матеріалів або предметів, а також відомості про результати функціонування системи контролю якості.
 
Більш детально дізнатися про те, яким вимогам повинно відповідати пакування харчових продуктів, а також підготувати необхідну технічну документацію (Технічний файл), допоможуть сертифіковані консультанти з технічного регулювання Харківської ТПП.
(057) 751-99-23, (067) 571-31-21
saypanova@kcci.kharkov.ua
 
 
Джерело: https://www.rada.gov.ua/
Україна, 61037, м. Харків, пр. Московський, 122 Б
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: