Вгору

ПРАЦЮЄМО В ДИСТАНЦІЙНОМУ РЕЖИМІ

Шановні клієнти! Консультаційну підтримку та послуги від наших фахівців можна отримати за наступними телефонами:

  • загальні питання, експорт, логістика - 095 399 09 14

  • юридичні питання, форс-мажор - 050 312 84 04 - 073 511 00 09

  • торгова марка, штрих-коди - 050 312 84 04

  • фіксація пошкоджень рухомого, нерухомого майна для компенсації чи списання, підтвердження для банків, партнерів чи інших організацій - 050 305 77 80

  • інвентаризація товарно-матеріальних цінностей - 050 305 77 80

  • відкриття бізнесу, закриття бізнесу - 073 511 00 09

  • оформлення сертифікатів про походження товарів - 050 406 88 82

  • товарознавча передвантажувальна експертиза - 050 305 77 80

  • визначення кодів УКТЗЕД, експортний контроль - 050 405 09 80

  • кадрові питання в умовах військового стану - 050 145 21 95

  • бухгалтерський облік та оподаткування - 050 407 70 08

  • цінові довідки та оцінка майна - 050 405 09 80

  • переклад документів - 099 470 17 15 - 093 771 64 66

Вимоги до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами при експорті до країн ЄС

Питання: Хочемо експортувати пакування для кондитерських виробів до Болгарії. Чи потрібно маркувати цю продукцію СЕ-знаком?

Відповідь: Їжа вступає в контакт з багатьма матеріалами та предметами під час її виробництва, обробки, зберігання, підготовки та подачі до її остаточного споживання. Такі матеріали та вироби включають упаковку та контейнери для харчових продуктів, обладнання для обробки харчових продуктів, а також кухонний і столовий посуд.

Така продукція називається матеріалами, що контактують з харчовими продуктами.

Тому враховуйте, що матеріали, які контактують з продуктами харчування, не повинні:

  • загрожувати здоров`ю споживача;
  • вивільняти їх складові в їжу в рівнях, шкідливих для здоров'я людини;
  • змінювати склад їжі, смак і запах неприпустимим чином.

До того ж виробник повинен створити та впровадити як систему забезпечення якості, так і систему контролю якості при виготовленні такої продукції.

Слід зазначити, що залежно від складу пакувального матеріалу (пластик, папір тощо) застосовуються й специфічні вимоги до наявності тих чи інших речовин.

Матеріали, що контактують з харчовими продуктами, повинні супроводжуватися Декларацією про те, що вони відповідають правилам, які до них застосовуються. На підтвердження такої відповідності має бути доступна відповідна документація, яка може включати дані щодо продукту та його характеристик, переліку матеріалів та речовин, що застосовуються в процесі виробництва, виробничий процес, застосовані процедури GMP, тестування та сертифікати.

Тільки після цього Ви може нанести відповідний знак.

Нанесення знаку СЕ для такої продукції не передбачено. Навпаки, нанесення знаку СЕ буде вважатися порушенням європейського законодавства.

Варто додати, що Україна поступово впроваджує аналогічні вимоги до пакування, як у Європейському Союзі. Верховна Рада України 2 листопада ухвалила законопроєкт «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами», який базується саме на європейському законодавстві.

Розібратися з вимогами до пакування харчових продуктів, а також підготувати відповідну документацію вам допоможуть аналітики Харківської ТПП.

Звертайтесь за тел. 38 (050) 98 38 825, 38 (050) 82 64 204
або поштою: saipanova.alla@gmail.com, dantonenko1992@gmail.com
 
122 Б, пр. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: