Вгору

Практичні рекомендації учасникам тендерів у Чеській Республіці

Практичні рекомендації

представникам українського бізнесу, зацікавленим в участі у тендерах

на закупівлю товарів, робіт і послуг у Чеській Республіці

 

Ключовим нормативно-правовим актом, яким регулюються тендерні процедури в Чеській Республіці (ЧР), є Закон про публічні закупівлі (134/2016 Sb.), з яким можна ознайомитися за посиланням: http://www.portal-vz.cz/getmedia/abd1a02e-3ef8-44a7-9a8c- a06037a6e007/ZZVZ-od-1-1-2018.pdf.  В  Законі  визначаються  критерії,  яким  мають відповідати учасники тендерних процедур. Зокрема, однією із законодавчих вимог до компанії-постачальника є надання інформації стосовно структури власності та кінцевих бенефіціарів.

Учасники тендерів мають право звернутися до Міністерства регіонального розвитку ЧР, яке є головним центральних органом виконавчої влади, відповідальним за підготовку нормативно-правових актів та забезпечення функціонування системи публічнихзакупівель в Чехії, з проханням про внесення до реєстру так званих «кваліфікованих» постачальників, що суттєво спрощує участь у тендерних процедурах, оскільки позбавляє необхідності в майбутньому  надавати  актуальні  довідки  від  державних  органів  ЧР  про  відповідність встановленим критеріям. Водночас, ця послуга є платною.

Вимоги до постачальників можуть встановлюватися також й самими замовниками, однак,   вони   не   мають   носить   дискримінаційний   характер,   у   т.ч.   щодо   іноземних постачальників. Слід також брати до уваги те, що Україна та Чехія підписали Угоду СОТ про державні закупівлі, яка передбачає недискримінаційний доступ до публічних закупівель в країнах-підписантах.

У Чехії проводяться тендери на постачання товарів, здійснення будівельних робіт та надання  послуг.  Інформація  щодо  тендерів  оприлюднюється на  національній  платформі «Вісник  державних замовлень» (Věstníkveřejnýchzakázek), яка  розміщена  за  посиланням: https://www.vestnikverejnychzakazek.cz/.  Реєстрація  на  платформі  для  постачальників можлива і зробить користування її функціоналом більш комфортним, проте не є обов’язковою. Крім того, інформація про тендери в ЧР доступна на офіційному порталі ЄС: https://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do.

У контексті продовження процесу електронізації документообігу в Чехії Міністерство регіонального розвитку ЧР активно розвиває нову інтегровану інформаційну тендерну платформу, доступну за посиланням: https://nen.nipez.cz/.

Профілі замовників розміщено на спеціалізованих електронних торгових майданчиках або  власних  веб-сторінках.  Користування  майданчиками  для  постачальників  є безкоштовним. Водночас, деякі з них пропонують платні послуги, такі як підписка на нові тендери. Основною складовою профілю є тендерна документація, яку рекомендується ретельно вивчити. В ній прописуються основні вимоги до потенційних постачальників (необхідна кваліфікація, вимоги до товару чи послуги тощо), а також вказується адреса, на яку надсилають документи. У деяких випадках тендерна документація також включає проект угоди про постачання товарів чи надання послуг.

Все більш поширеною в Чехії стає практика подання документів в  електронному вигляді, що вимагатиме отримання електронного цифрового підпису (ЕЦП). Зробити це можна, наприклад, за допомогою Пошти ЧР з дотриманням вимог, з якими можна ознайомитися за посиланням:  http://www.postsignum.cz/index.php?lang=en.

Слід також брати до уваги те, що документація для участі у тендері в ЧР має бути, як правило, підготовлена чеською мовою. Замовник також може вимагати надання певних документів з офіційним перекладом, завіреним у встановленому законодавством порядку. У цьому контексті для належної підготовки документів рекомендується користуватися послугами юридичних компаній, які добре орієнтуються в чеському законодавстві.

Ефективним шляхом для забезпечення позитивного результату участі у тендерних процедурах в ЧР є встановлення ділових контактів з чеськими компаніями- постачальниками товарів та послуг, або заснування власної дочірньої компанії на території Чехії.

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: