Вгору

Грузинський діловий етикет

Грузинський діловий етикет - Цікаві факти

Грузинський діловий етикет

 

Грузію часто називають країною легенд. Для того, щоб краще зрозуміти менталітет жителів цієї дивовижної країни наведемо приклад одного старовинного переказу ...

Коли бог створив світ, грузини влаштували веселий бенкет на честь цієї події. Після веселого свята з традиційними застіллями, танцями, співом і тостами на славу Всевишнього грузини поспішили до Творця, так як чули, що він розподіляє землі між народами. Але, на жаль, вони запізнилися; до кінця свята всі землі були роздані. Коли ж бог поцікавився у грузин про причини їх запізнення, то почув відповідь: «Ми затрималися, так як пили за тебе, за твоє здоров'я, за мир!» Безпосередність, почуття гідності, відкритість і чесність грузин сподобалися Творцеві, тому він подарував їм кращі землі, які хотів залишити для себе.

Грузинська гостинність

Гостинність, на думку грузинів, обов'язкова якість будь-якої добропорядного людини. У цій країні вона цінується навіть вище ніж сміливість і хоробрість. «Гість - посланець Бога» - говорить грузинська прислів'я.

На будь-який святковий захід з застіллям в Грузії завжди запрошується багато гостей, кожен з яких дуже важливий для господарів. Господар часто виступає в ролі тамади - ведучого вечора, який стежить за веселою єдністю всього столу. Після кожного тосту, за традицією, келихи осушуються до дна, а пити по ковтку протягом усього застілля вважається поганим тоном. Щоб в цій ситуації не випити зайвого, варто стежити за своїм станом і наповнюваністю келиха. Зазвичай застілля тривають допізна, так як за низкою обов'язкових тостів (за господарів, сім'ю, привітання) слід нескінченна низка імпровізованих. Свято супроводжується танцями, піснями, музикою з обов'язковим залученням до процесу всіх його учасників.

У Грузії для гостя не шкодують найкращого. У національному фольклорі країни часто засуджують скупого господаря і відзначають гостинність щедрого. Навіть якщо господар дуже обмежений у коштах, то він швидше за продасть останню сорочку, ніж надасть поганий прийом гостю. Але і гостю, в свою чергу, завжди слід бути скромним, привітним і стриманим.

 

Ділове спілкування

У Грузії існує багато тонкощів в міжособистісному і діловому спілкуванні; місцевий колорит сильно впливає на побудову довгострокових взаємовигідних відносин. З цієї причини іноземцю краще заздалегідь знайти хорошего консультанта, бажано місцевого, який зможе допомогти налагодити спілкування. Також можна скористатися послугами перекладача.

В діловому спілкуванні з грузинами варто пам'ятати про їх недостатню пунктуальность. Запізнення тут в порядку речей, як і більш раннє закінчення роботи.

Торгуватися з грузинами не тільки можна, а й треба. Практика знижок і взаємних поступок тут дуже поширена. Більший результат дасть членство в якомусь бізнес-клубі, яке потрібно щорічно оплачувати. У Грузії велике значення мають знайомства і потрібні контакти.

Після свят, корпоративних вечірок грузини повертаються до роботи дуже неохоче, тому відновлення ділового спілкування краще відкласти на 1-2 дня.

Грузини вважають справою честі мати хороший сайт своєї компанії в Інтернеті. Навіть маленька фірма з мінімальними доходами прагне завести сторінку в Facebook.

У Грузії не прийнято дивитися на підлеглих зверхньо. В цьому випадку начальника можуть порахувати за деспота і тирана.

Якщо Ви вивчите пару слів на грузинській мові, то зможете здобути повагу ваших грузинських партнерів

 

Цікаві факти

 

Грузія невелика країна, тому подивитися її різні куточки можна буквально за одну поїздку. Крім того, в різних частинах країни одночасно можуть бути абсолютно різні пори року. На чорноморському узбережжі - літо (місто Батумі знаходиться всього в 4,5 годинах від Тбілісі), в горах - осінні тумани і зимова білизна вершин (гірськолижний курорт Гудаурі знаходиться в 1,5 годинної віддаленості від Тбілісі), а передгір'я можуть бути покриті весняним килимом з трави і квітів.

Не дивуйтеся, якщо в деяких будинках житлового сектора Ви зіткнетеся з необхідністю оплати проїзду на ліфті. У Грузії ця практика широко поширена.

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: