Вгору
05.08.2019

Довідка про підтвердження статусу податкового резидента: кому і навіщо потрібна?

Довідка про підтвердження статусу податкового резидента: кому і навіщо потрібна?

Сьогодні багато підприємств співпрацюють з нерезидентами і, відповідно, виплачують їм певний дохід. Питання щодо отримання довідки від нерезидента для уникнення подвійного оподаткування виплачених доходів виникають майже щодня.
 
Довідка про підтвердження статусу податкового резидента - документ, який дозволяє уникнути подвійного оподаткування, якщо підприємства отримують дохід за межами України або ж, навпаки, виплачують дохід закордонному контрагенту.
Договори про уникнення подвійного оподаткування укладені між Україною та понад 50 країнами світу. До таких країн відносяться: Республіка Білорусь, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Молдова, Норвегія, Польща, Португалія, Республіка Сербія, Республіка Чорногорія, Російська Федерація, Румунія, Словаччина, Словенія , Туреччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Азербайджан, Алжир, Бразилія, В'єтнам, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Індонезія, Іран, Казахстан, Канада, та ін.
Довідка податкового резидента може знадобитися не тільки підприємствам, але і громадянам, які офіційно отримують дохід за кордоном.
 
Так, якщо резидент отримує дохід за межами України для уникнення подвійного оподаткування (як в Україні, так і в іншій країні) резиденту необхідно отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента в органах державної фіскальної служби України за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи).
Довідка податкового резидента надається вашому закордонному контрагенту або роботодавцю (у разі отримання довідки фізичною особою). Для застосування даної довідки на території іноземної держави, її необхідно перекласти на відповідну мову, а також легалізувати в консульській установі. При отриманні доходу у країнах-членах Гаазької конвенції про скасування вимоги легалізації іноземних офіційних документів досить проставлення апостиля. Членами зазначеної Гаазької конвенції є 39 держав, серед яких: Австрія, Греція, Ізраїль, Італія, Іспанія, Російська Федерація, Туреччина, Франція, Німеччина, Швейцарія та ін.
Якщо ж резидент сплачує кошти  закордонному контрагенту, то він зобов'язаний утримувати податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15 відсотків від їх суми та за рахунок нерезидента (п.п. 141.4.2. ПКУ) Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особі (податковому агенту), яка виплачує йому доходи, довідки (або її нотаріально засвідченої копії), а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України.
 
Фахівці юридичного відділу Харківської торгово-промислової палати нададуть Вам детальну консультацію і допомогу в отриманні довідки про статус податкового резидента.
 
(057) 714-99-31, (057) 752-56-46
 
(050) 301 36 36, (050) 312 84 04
 
patent@kcci.kharkov.ua, nat@kcci.kharkov.ua

 

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: