Вгору

До уваги виробників органічної продукції

Навіщо потрібно - маркування органічної продукції?

Парламент сделал первый шаг в регулировании органического производства, обращения и маркировки органической продукции. Соответствующий законопроект № 5448-д «Об основных принципах и требованиях к органическому производству, обороту и маркировке органической продукции» было принято 19 апреля 2018 г.

Парламент зробив перший крок в регулюванні органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Відповідний законопроект № 5448-д «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції» було прийнято 19 квітня 2018 р.

Закон сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків збуту. Крім цього, його норми спрямовані на забезпечення споживачам органічного походження товарів і захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції.

Також основні положення документа забезпечать прозорі умови ведення господарської діяльності в сфері виробництва та обігу органічних продуктів.

Загалом, проектом Закону пропонується:

- встановити повноваження центральних органів виконавчої влади, які здійснюють державне управління і контроль у сфері органічного виробництва;

- визначити права і обов'язки суб'єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації;

- встановити вимоги до виробництва, маркування і обігу органічної продукції, процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією по галузям;

- ввести реєстрацію органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння;

- запровадити чіткий механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб'єктів ринку органічної продукції та відповідальність за порушення законодавства в цій сфері;

- встановити вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволені для використання в процесі органічного виробництва, а також процедуру, за якою вони можуть бути дозволені до використання;

- встановити вимоги до зберігання, перевезення, реалізації, декларуванню та маркуванню органічної продукції.

Слід зазначити, що продукт дозволяється маркувати як «органічний», якщо він зроблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (по вазі без урахування частки води і куховарської солі), але не більше 5% за вагою неорганічних інгредієнтів, включених до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва. Органічне виробництво такого продукту підтверджується сертифікатом.

Обов'язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, який розміщується під державним логотипом для органічної продукції і складається з:

- акронима, який ідентифікує країну походження;

- напису «organic»;

- реєстраційного коду органу сертифікації, який здійснив сертифікацію органічного виробництва.

 

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Законопроект № 5448-д «Про основні засади і вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції».

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: