Вгору

В ЄС вступили в силу нові вимоги щодо зазначення походження харчових продуктів


Відтепер, обираючи продукти харчування, споживачі в Європейському Союзі знайдуть на етикетках ще більше інформації про те, де ці продукти виробляються і звідки надходить їх сировина.
 

Нові вимоги вступили в силу на всій території Європейського Союзу з 1 квітня 2020 року, зобов'язуючи виробників і продавців продуктів харчування вказувати не тільки країну походження кінцевого товару, але і країну походження сировини, що було використано для його виробництва.
Фахівці Державної Продовольчої і Ветеринарної Служби Литви (SFVS) підкреслюють, що якщо на маркуванні продукту харчування зазначено, що він виробляється в Литві, це не означає, що сировина, яка використовується для виробництва продукту, також є литовською. Тому тепер також необхідно вказати походження відповідного основного інгредієнта і, якщо є більше одного інгредієнта, то походження їх усіх.


Таким чином, у випадках, коли, наприклад, полуничний джем маркується продуктом, виробленим в Литві, а полуниця, яка використовується для його виготовлення, вирощується і імпортується з іншої країни, наприклад, з Польщі, необхідно буде додатково вказати, що країною походження полуниці є Польща, або вказати, що країна походження полуниці відрізняється від країни виробництва готового продукту. У той же час, якщо полуниця, вирощена в Литві, використовується для виробництва полуничних джемів, маркованих фразою «Зроблено в Литві» ( «Made in Lithuania») і т.і.,  в такому випадку виробник не зобов'язаний надавати будь-яку додаткову інформацію про походження полуниці.
 

До теперішнього часу докладніша інформація про походження сировини була потрібна тільки для невеликої кількості харчових продуктів: м'яса (наприклад, яловичини, птиці, свинини, баранини), свіжих фруктів і овочів, оливкової олії, меду, вина або органічних продуктів.
 

Більш детально ознайомитись з вимогами щодо маркування продуктів харчування відповідно до законодавства ЄС, а також провести експертизу маркування конкретно Вашої продукції на предмет відповідності допоможуть аналітики Харківської ТПП.


Джерело: The State Food and Veterinary Service (SFVS) (Литва).

 

 

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: