Шановні клієнти! Консультаційну підтримку та послуги від наших фахівців можна отримати за наступними телефонами:
загальні питання, експорт, логістика
юридичні питання, форс-мажор
торгова марка, штрих-коди
інвентаризація товарно-матеріальних цінностей
відкриття бізнесу, закриття бізнесу
оформлення сертифікатів про походження товарів
товарознавча передвантажувальна експертиза
визначення кодів УКТЗЕД, експортний контроль
кадрові питання в умовах військового стану
бухгалтерський облік та оподаткування
цінові довідки та оцінка майна
переклад документів
фіксація пошкоджень рухомого, нерухомого майна для компенсації чи списання, підтвердження для банків, партнерів чи інших організацій
Відтепер, обираючи продукти харчування, споживачі в Європейському Союзі знайдуть на етикетках ще більше інформації про те, де ці продукти виробляються і звідки надходить їх сировина.
Нові вимоги вступили в силу на всій території Європейського Союзу з 1 квітня 2020 року, зобов'язуючи виробників і продавців продуктів харчування вказувати не тільки країну походження кінцевого товару, але і країну походження сировини, що було використано для його виробництва.
Фахівці Державної Продовольчої і Ветеринарної Служби Литви (SFVS) підкреслюють, що якщо на маркуванні продукту харчування зазначено, що він виробляється в Литві, це не означає, що сировина, яка використовується для виробництва продукту, також є литовською. Тому тепер також необхідно вказати походження відповідного основного інгредієнта і, якщо є більше одного інгредієнта, то походження їх усіх.
Таким чином, у випадках, коли, наприклад, полуничний джем маркується продуктом, виробленим в Литві, а полуниця, яка використовується для його виготовлення, вирощується і імпортується з іншої країни, наприклад, з Польщі, необхідно буде додатково вказати, що країною походження полуниці є Польща, або вказати, що країна походження полуниці відрізняється від країни виробництва готового продукту. У той же час, якщо полуниця, вирощена в Литві, використовується для виробництва полуничних джемів, маркованих фразою «Зроблено в Литві» ( «Made in Lithuania») і т.і., в такому випадку виробник не зобов'язаний надавати будь-яку додаткову інформацію про походження полуниці.
До теперішнього часу докладніша інформація про походження сировини була потрібна тільки для невеликої кількості харчових продуктів: м'яса (наприклад, яловичини, птиці, свинини, баранини), свіжих фруктів і овочів, оливкової олії, меду, вина або органічних продуктів.
Більш детально ознайомитись з вимогами щодо маркування продуктів харчування відповідно до законодавства ЄС, а також провести експертизу маркування конкретно Вашої продукції на предмет відповідності допоможуть аналітики Харківської ТПП.
Джерело: The State Food and Veterinary Service (SFVS) (Литва).