Вгору
23.12.2019

Чи може іноземець бути підприємцем та обрати спрощену систему оподаткування?

Чи може іноземець бути підприємцем та обрати спрощену систему оподаткування?

За поясненням органів Державної фіскальної служби, іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами.


Підпунктом 14.1.213 Податкового кодексу України передбачено, що резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі якщо особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні. Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні.


У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.


Разом з тим, згідно з Податковим кодексом України фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим гл. 1 розділу XIV Податкового кодексу України, і реєструється платником єдиного податку в установленому порядку.


Таким чином, фізичні особи-іноземці або особи без громадянства, які зареєстровані як суб'єкти господарської діяльності, можуть обрати спрощену систему оподаткування, якщо вони відповідають сукупності критеріїв, передбачених гл. 1 розділу XIV Податкового кодексу України.


Крім того, звертаємо увагу, що з 22 жовтня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання виписки з реєстру платників єдиного податку та вилучення з реєстру платників єдиного податку ».

Джерело: сайт ДФС України.
 

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: