Вгору
27.03.2020

Продовжуємо цикл консультацій для бізнесу у зв’язку з введенням карантину та обмеженнями у роботі, що з’явилися з цієї причини

Продовжуємо цикл консультацій для бізнесу у зв’язку з введенням карантину та обмеженнями у роботі, що з’явилися з цієї причини

Харківська ТПП продовжує цикл консультацій для бізнесу у зв’язку з введенням карантину та обмеженнями у роботі, що з’явилися з цієї причини.

Сьогодні роз’яснимо ситуацію, що склалася для орендарів приміщень, які закрилися через введення карантину.

Якщо Ви є орендарем приміщення, яке закрилось через карантинні обмеження, рекомендуємо Вам на першому етапі врегулювати відносини за договором шляхом переговорів з орендодавцем.

Згідно з практикою, 80% випадків, пов’язаних з форс-мажорними обставинами, з якими звертаються до Харківської торгово-промислової палати, можливо вирішити контрагентами на етапі переговорів мирним шляхом.

1. Для цього Вам необхідно направити лист Орендодавцю, в якому вказати про настання для Вас форс-мажорних обставин та неможливість використання орендованого приміщення за цільовим призначенням у зв’язку з запровадженням карантину. Крім того, у зазначеному листі звернутись до орендодавця з проханням внести зміни до договору оренди приміщення шляхом укладання додаткової угоди, в якій передбачити перенесення строку зобов'язань зі сплати орендної плати. Також Ви можете попросити встановлення розстрочки виплати орендної плати на певний строк або скасувати повністю чи частково орендну плату на період форс-мажору (це залежить від нормальних відносин з орендодавцем!)

2. Цей лист необхідно зареєструвати, підписати, поставити печатку (у разі її наявності) та направити в електронному вигляді (обов’язково зробити скріншот відправки електронною поштою) або рекомендованим листом поштою.

3.Також обов'язково необхідно оформити наказ (або розпорядження) про призупинення діяльності Вашого підприємства з обов’язковим зазначення причин призупинення та дати, з якої призупинена діяльність. Наказ (або розпорядження) повинний бути в обов’язковому порядку належним чином підписаний та зареєстрований.

На другому етапі, у випадку незгоди орендодавця укласти додаткову угоду про перенесення строків, ми рекомендуємо звернутись до торгово-промислової палати для засвідчення форс-мажорної обставини.

Особливо слід відзначити, що засвідчити форс-мажорну обставину можливо у будь-який момент, у тому числі й після закінчення карантину.

Для цього на сайті Харківської торгово-промислової палати необхідно обрати та заповнити форму заяви відповідно до Вашої обставини (заява за договірними зобов’язаннями – Форма 1). Разом з заявою надати завірені: копію договору оренди приміщення, наказ про призупинення діяльності (оригінал), лист на орендодавця та відповідь з вмотивованою відповіддю орендодавця (у разі наявності), виписку або витяг з Єдиного державного реєстру щодо Вашого підприємства.

Харківська торгово-промислова палата розглядає подані документи та, у разі наявності або відсутності підтверджуючих обставин, засвідчує або відмовляє у засвідченні форс-мажорної обставини.

Зазначаємо, що на кожен договір необхідно надавати окрему заяву, пакет документів та видається окремий сертифікат. Наголошуємо, що кожний випадок невиконання умов зобов’язань є індивідуальним і потребує детального вивчення для підтвердження форс-мажорної обставини.

Особливо наголошуємо, що сертифікат щодо засвідчення форс-мажорних обставин є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язань (наприклад, штрафних санкцій, пені, перенесення строків поставки). Однак він не звільняє від сплати орендної плати або виконання будь-яких інших зобов’язань.

 

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: