Вгору
19.03.2020

Шановні колеги

Шановні колеги

Шановні колеги,

роз’яснюємо інформацію відносно підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) у зв’язку із заходами, які введені через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19 на рівні державної влади у період з 12 березня 2020 року до 03 квітня 2020 року.

17 березня 2020 року Верховна рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронарівусної хвороби (COVID-19)».

Даним законом на державному рівні карантин визначено форс-мажорними обставинами.

Уповноваженим органом по видачі сертифікату про форс-мажорні обставини є Торгово-промислова палата України та регіональні торгово-промислові палати.

Перш за все, слід зазначити, що сертифікат про форс-мажорні обставини не звільняє сторони від виконання зобов’язань за договорами. Він відсуває у часі строки виконання цих зобов’язань на строк дії форс-мажорних обставин.

Таким чином, однією із задач форс-мажору є відстрочення виконання зобов’язань за договором. Тобто після припинення дії обставин непереборної сили сторона, що не виконала через ці причини свої зобов’язання, має їх виконати. Строки продовження виконання зобов’язань за форс-мажорними обставинами також обговорюються сторонами залежно від якостей товару та індивідуальних властивостей угоди, тобто ці строки мають бути доцільними для обох сторін. На практиці ці строки коливаються від декількох днів до декількох місяців.

Що робити підприємцям в даній ситуації? Перш за все, ми рекомендуємо застосувати процедуру урегулювання відношень сторін за договорами шляхом укладання відповідних доповнень до договорів щодо перенесення строків зобов’язань.

У разі ж неможливості домовитися, для отримання сертифікату про форс-мажорні обставини просимо звертатись до Харківської торгово-промислової палати за тел. (057) 714 96 90.

Додаткова інформація на сайті ХТПП у розділі

https://www.kcci.kharkov.ua/uk/forcemajor.html

122 Б, просп. Героїв Харкова (колиш. Московський), м. Харків, 61037, Україна
Будьте в курсі останніх новин!
Підписуйтесь на розсилку новин ХТПП
Розробка та просування сайту: